Mijn Aflossingsvrije Hypotheek

Vragen over aflossingsvrije hypotheek

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Een aflossingsvrije hypotheek heeft voor- en nadelen ten opzichte van een hypotheek waarbij je wel aflost tijdens de looptijd (annuïtaire of lineaire hypotheek). Het voordeel is dat je nu lagere maandlasten hebt, je betaalt immers alleen rente. Het nadeel is dat je straks in één keer alles moet aflossen. Je verschuift de lasten dus in feite door naar de toekomst. Als consument is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de mogelijke gevolgen voor je hypotheek wanneer je persoonlijke situatie verandert én hoe je je hypotheek gaat afbetalen.

Wat gebeurt er op de einddatum van mijn aflossingsvrije hypotheek?

Aan het einde van de looptijd moet je de lening in principe in één keer aflossen. Lukt dat niet, omdat je bijvoorbeeld niet genoeg spaargeld hebt? Dan zijn er twee mogelijkheden:

Je kunt een nieuwe lening afsluiten, als je voldoende inkomen hebt om de maandlasten van een nieuwe hypotheek te dragen. Let op: de kans is groot dat een volledig aflossingsvrije hypotheek dan niet meer mogelijk is. Je moet dan dus elke maand ook een stukje aflossen, waardoor je maandelijkse lasten stijgen. Bij een nieuwe aflossingsvrije hypotheek schuif je de afbetaling bovendien nog verder voor je uit.
Je zult je woning moeten verkopen van de bank, als je onvoldoende inkomen hebt om de maandlasten (rente plus aflossing) van een nieuwe hypotheek te dragen. Je zult dan op zoek moeten gaan naar een andere woning.

Als je in je huis wilt blijven wonen, is het dus belangrijk om nú al in beeld te hebben of je straks een nieuwe hypotheek kunt krijgen voor je woning. Als je je huis verkoopt, en de waarde van je woning is lager dan de hoogte van je lening, dan heb je een restschuld. Deze restschuld moet je terugbetalen aan de bank. Om dit te voorkomen, is het goed om nu je situatie in beeld te krijgen en zo nodig actie te ondernemen, bijvoorbeeld door alvast extra af te lossen.

Wat gebeurt er met mijn aflossingsvrije hypotheek als ik met pensioen ga?

Als je met pensioen gaat, daalt je inkomen waarschijnlijk. Het kan zijn dat je daardoor je de maandlasten van je hypotheek niet meer kunt betalen. Het gevolg daarvan is mogelijk dat je je huis moet verkopen of dat je een nieuwe hypotheek afsluit. Maar let op: een lager inkomen bij pensioen kan invloed hebben op de mogelijkheid om een nieuwe hypotheek te krijgen. De hypotheekaanbieder moet namelijk kijken of je genoeg inkomen hebt om de maandelijkse lasten van een nieuwe hypotheek te betalen.

Hoe zit het met een aflossingsvrije hypotheek en hypotheekrenteaftrek?

De hypotheekrente is maximaal 30 jaar fiscaal aftrekbaar. Als deze termijn is verstreken, gaan je maandlasten dus omhoog. Het is belangrijk om na te gaan hoe lang je de rente nog kunt aftrekken. Zeker in combinatie met een daling van je (pensioen)inkomen kan dit ervoor zorgen dat je lening moeilijker betaalbaar wordt. Door je nu alvast te verdiepen in je toekomstige situatie kun je zorgen dat je eventuele problemen voor bent.

Welke rol speelt de AFM ten aanzien van aflossingsvrije hypotheken?

De AFM heeft de problemen en risico’s rondom aflossingsvrije hypotheken onder de aandacht gebracht in de sector. Wij sporen hypotheekaanbieders daarbij aan om hun klanten inzicht te geven in hun hypotheek en financiële situatie en hen, waar nodig, te helpen bij het bepalen van maatregelen om toekomstige problemen te voorkomen.